Цените на петрола може да достигнат връх от 200 долара за

...
Цените на петрола може да достигнат връх от 200 долара за
Коментари Харесай

Eĸcпepт: Πeтpoлът мoжe дa пocĸъпнe дo $200 зa бapeл зapaди нoви peгyлaции нa пaзapa

Цените на петрола може да доближат връх от 200 $ за барел в идващите 18 месеца, твърди в свой доклад икономист. Документът е написан от Филип К. Верлегер, който е специалист в региона на петролния пазар и е представен от Business Insider и money.bg.

Според него през 2020 година ще се стигне до изострен дефицит на дизелово гориво с ниско съдържание на сяра вследствие на нови регулации на Международната морска организация, ограничаващи изхвърлянето на серни излъчвания в атмосферата.

Те би трябвало да влязат в действие при започване на 2020 година, като тяхната цел е да понижат концентрацията на сяра в горивата за морския превоз от 3,5 до 0,5%.

Верлегер изяснява, че потенциалът на рафинериите няма задоволително огромен размер, с цел да подсигурява равномерен преход към тази смяна.

В същото време морската промишленост дава отговор за към 5% от общото търсене на нефт като множеството кораби употребяват горива с високо наличие на сяра. А смяната в 5% на търсенето на международния пазар неизбежно ще има осезателен резултат.

Компаниите от морската промишленост ще имат три вероятни избора - да конфигурират скъпа технология, която да отстранява сярата, да премине към горива с ниско наличие на сяра или към полутечен природен газ, като последният е най-скъпият избор.

Експертът изяснява, че казусът обаче е по-различен. Той е обвързван с това, че не от всеки нефт може да се създаде гориво с ниско наличие на сяра от една страна, а от друга не всички рафинерии разполагат с нужната технология за този развой.

" До 2020 година производството на дизел би трябвало да се усили с най-малко 7%, като за 3% от растежа ще дава отговор пътния превоз. Целият този размер би трябвало да бъде с ниско наличие на сяра. Все още обаче не е ясно дали по-големите размери ще могат да бъдат създадени ", показва Верлегер.

Икономистът предвижда нов исторически пик в цените на горивата, сходен на този от 2007-2008 година, като част от повода за него ще бъде точно дефицита на горива с ниско наличие на сяра.

" Цените на суровия нефт може да се покачат до 160 $ за барел или по-високи, откакто правилото (бел.ред.: упоменатият нов регламент) влезе в действие. Цените биха могли да се повишат доста по-високо ", се споделя в документа.

" По-високите цени ще забавят икономическия напредък. Ако те доближат 200 $ евентуално това ще докара до криза ", добавя още специалиста в заключението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР